istoricoHR

Posted on May 1, 2010

0


Citeam recent un suport de curs al unei facultăţi particulare. Era de psihologie educaţională şi vocaţională şi avea, normal, o secţiune intitulată ,,portofoliul de angajare”.  Ce m-a surprins să constat a fost că nu vorbea deloc despre recrutarea pe internet în sensul strict al site-urilor de joburi. Desele referiri erau legate de trimiterea CV-ului şi/sau a scrisorii de intenţie pe mail, după ce în prealabil, cu un telefon dat HR-ului ţi se confirma numele unui destinatar însărcinat cu primirea CV-urilor. Punctul culminant care m-a şi făcut să scriu acest post era precizarea imperativă ca scrisoarea de intenţie să fie semnată de mână. Eu nu ştiu decât foarte puţine persoane care au trimis CV-ul şi scrisoarea de intenţie printate, ori le-au depus personal la HRul din compania respectivă… prin urmare se preda în acel suport de curs o istorie a aplicării la joburi, nicidecum o variantă pe care o poţi pune în practică imediat după cursuri.

Cred că asta e o realitate cruntă! Lumea vorbeşte de recrutare pe Social Media iar alţii recomandă scrisoare de intenţie semnată de mână. Parcă e ,,în dulcele stil clasic”… Nu zic nu, dacă aplici în felul acesta, semnează de mână, clar.  Dar nu poţi să faci într-un suport de curs apologia aplicării clasice ca să nu zic antice. Nicio referire la un cont profesional pe un site de recrutare, la posibilitatea de a stoca câte scrisori de intenţie vrei, la posibilitatea de a construi un CV online şi de a aplica doar cu un link profesional. Să tot aştepţi să ţi se umple poşta la companie….ar trebui ca Genpact să aibe pubele nu cutii poştale, la sutele de joburi disponibile.

  • “Respectaţi aceleaşi norme de redactare ca şi în cazul CV-ului, acelaşi format de literă, acelaşi tip de hârtie şi aceeaşi imprimantă etc. (Szilagyi, Vlădulescu, 2001).” (opera citată)

Despre scrisoarea de intentie, doar atât se spune (ca metoda de trimitere):

  • Dacă răspundeţi unui anunţ din ziar, ar trebui să vă legaţi de acest lucru. Dacă vă adresaţi unei companii despre care nu ştiţi dacă are sau nu locuri vacante ar trebui în schimb să scrieţi ceva de genul: “Sunt interesat să găsesc o poziţie…”, “Cunoscând faptul că aveţi o activitate prestigioasă în domeniu…” etc.
Tagged:
Posted in: HR