Manii româneşti. Ale unora.

Posted on March 26, 2010

6


Mania ştampilei,

mania parafei,

mania copiei legalizate,

mania contrasemnăturii,

mania împuternicirii legalizate,

mania gripei caprine (să moară capra vecinului, dar să vedem şi ce are),

mania vociferării,

mania formularelor,

mania conducerii,

mania confirmării (cumpăraţi online un bilet de avion şi veţi primi mail de confirmare comandă, mail de confirmare plată, mail de confirmare tranzacţie reuşită, mail cu biletul şi chitanţa),

mania persecuţiei,

mania râsului prostesc (cade o femeie în piaţă şi unii râd),

mania holbării şi a filmării cu telefonul în loc să acţioneze,

mania paradei,

mania petiţiei.

La această oră, un copil din Africa îşi doreşte o vacă. Nu i se poate împlini dorinţa pentru că vaca i-ar conferi brusc un alt statut social şi l-ar diferenţia de cei din satul lui. Toţi şi-ar dori câte o vacă de la aceeaşi sursă. Oare şi ,,necivilizaţii” africani ar cere certificatele în original şi copie după vaccinurile vacii, traducere legalizată a certificatului donatorului neamţ? Ar vocifera şi ar crede că ,,noul proprietar nu merită vaca”, ar face o petiţie ca vaca să fie a satului, l-ar persecuta pe cel ce o are? S-ar uita cu jind şi ar râde că e vacă şi nu bivoliţă?

Produc comunităţile ,,arhaice” un model diluat al comunităţii moderne sau mai avem multe de învăţat de la ,,bunul sălbatic”? Un semn de întrebare: noi, civilizaţii avem morala creştină, băştinaşii africani (acolo unde nu au îmbrăţişat creştinismul) au păpuşi, copaci, totem, tabu şi amulete. De ce ne comportam uneori de parcă am fi doar noi pe Terra ?

Homo homini lupus est!

Posted in: Personal views