Aspecte sociale ale iminenţei unui impact cu un asteroid

Posted on March 2, 2010

2


Am colaborat împreună cu e-psiho (www.e-psiho.ro ), Business Cover şi Mihaela Drăghici la un articol pe tema modificărilor de comportament în cazul amenintării unei coliziuni cu un asteroid: cazul concret al meteorului Apophis. Articolul a ieşit foarte mişto, îl puteţi citi integral aici AICI.

Traiectoria meteoritului Apophis .

,, Poate cele mai anticipate modificări la nivel personal, de grup sau societal sunt cele legate de comunicarea în situaţii de risc. Deşi coliziunea este posibilă abia peste 20 de ani, încep să se contureze curente de opinie divergente. Comunicarea riscului poate crea panică sau calm, forţa manipulatoare a presei putând genera dezinformare. De exemplu, publicaţii ale sectelor, ale partidelor politice, ale diverselor organizaţii vor instrumenta şi redimensiona informaţia în conformitate cu principiile proprii. Chiar dacă absurditatea unora va fi o barieră în faţa noilor adepţi, vor constitui totuşi nuclee sociale aparte. Ştirea unei ameninţări externe va creşte coeziunea în cadrul grupului, a comunităţii” C.A

Teama de un sfârşit apocaliptic, cum ar fi cel generat de meteorit, este până la urma un factor arhetipal. Omenirea, oricât de civilizată ar fi, se teme din zorii existenţei ei de ceea ce nu poate controla, arată şi psihologul Mihaela Drăghici.

„Mai mult decât ipoteticul pericol, manipularea maselor ar putea duce la modificarea relaţiilor interumane şi a comportamentului social. Când teama depăşeşte un anumit prag apar reacţiile de agresivitate, reactiile iraţionale. Aşa că, da, am putea asista la migraţii, mai ales «mascate» de prin turism, ale celor pentru care «a fi» este totuna cu «a avea» sau care nu văd o dimensiune spirituală a acestei lumi“, explică Mihaela Drăghici.

Posted in: Uncategorized