Resurse Umane civice

Posted on October 29, 2009

0


Blogosfera se frământă, freamătă şi bine face! Este de salutat avalanşa de mesaje, abordări cu caracter politic, electoral, civic dacă vreţi. Partea cu campania electorală pe bloguri nu prea îmi place, dar nici nu e de condamnat. Oricum, sunt semne clare de implicare în viaţa politică.

În altă ordine de idei, dându-ne jos din online ajungem în cotidianul frumos care ne învaţă tot ce trebuie să ştim despre noi ca şi alegatori. Acest cotidian are mai multe laboratoare spontane: de sociologie, psihologie, comunicare, comportament civic, politic, un etcetera nu ar fi prea mult în cazul ăsta.

Un exemplu de laborator: compartimentul de tren. ,,Domnule, noi în România avem un electorat necalificat!”. Îl întrerup cât să notez asta pe biletul de tren. Fusese profesor universitar la Politehnica Bucureşti, lucrase în cercetare aerospaţială şi avea afaceri de peste 1 milion de euro. De la Ploieşti pana la Tuşnad Bai am auzit cea mai interesantă diagnoză a profilului de alegator autohton.

Electorat necalificat. Nu cred că cineva se îndoieşte de asta. Am lucrat la The Gallup Romania în primii 2 ani de facultate în circa 40 de proiecte. Barometre de opinie publică, sondaje electorale, pre-elctorale, etc. ,,Nu ştiu maică cu cine am votat, că de la Revoluţie trece preotul prin sat şi ne ia buletinele şi votează cu cine ştie el” (după prefixul telefonic era din judeţul Neamţ). ,,Da de unde să ştiu eu cine-i Băsescu?” (Vaslui).

Exemplele sunt multe, neîncrederea în clasa politică-mare, dezgustul-balansează cu nepăsarea şi necunoaşterea. Dacă nu vă simţiţi ,,cetăţeni turmentaţi” treceţi în CV  -alegator calificat.

Posted in: HR, Personal views