Sunt o resursă umană… Cum devin?

Posted on September 28, 2009

2


Mic ghid pentru studenţii din anul I

Naivitatea şi dorinţa de succes a studenţilor din anul I îi fac pe aceştia o resursă umană vânată de companii. Incertitudinea unui loc de muncă bine plătit după terminarea studiilor îi face pe cei mai mulţi să se agaţe de primul job cât de cât ok care se iveşte.

Nu sunt adeptul absurd al evitării muncii pe perioada studiilor. Un argument pro muncă în studenţie ar fi faptul că şi aşa, mare parte din informaţii se pierd de la un an la altul. Deci argumentul formării unui bagaj de cunoştinţe foarte solid cade. Însă, un aspect deosebit de important al participării (active) la cursuri este dobândirea unui tip de raţionament care asigură succesul în muncă. Facultatea îţi dă un mod de a gândi problema, nu îţi oferă pe tavă soluţii la problemele din muncă. HR-ul de revistă e HR de revistă, altfel arată HR-ul în fabrică…nu ai la dispoziţie soluţii general valabile pentru toate situaţiile. E drept, există şi se dezvoltă un corpus teoretic care este / poate fi instrumentat în contextul muncii.

După ce îşi termină studiile, un student normal nu mai ştie nici măcar titlurile proiectelor pe care le-a facut în primul an însă ştie cum şi unde să găsească informaţiile de care are nevoie, cum să le structureze, cum să le folosească.

Mulţi studenţi se imaginează în ipostaza de angajat pe postul visat. Este un exerciţiu bun: inevitabil te familiarizezi cu tipul de cultură specific organizaţiei respective, îţi moderezi aşteptările. Temerile sisifice legate de locul de muncă te îndepărtează de ziua în care vei lucra acolo (te pot şi apropia, dar sunt rare cazurile).

Compania nu este un loc unde ţi de oferă şansa unei a doua Facultăţi de acelaşi profil/specializare numai că mai bine făcută! Organizaţia, prin perioada de training este workshopul informaţiilor şi pattern-urilor dobândite în studenţie. Complementaritate.

Post dedicat lor:  Seby, Misha, Nikolle, Sabina, Anca, Alexandra împreună cu:

,,As you travel through life, your dreams will guide you, determination will get you there and love will provide you the greatest scenery of all”

Michelle C. Ustaszeski (mulţumiri Alexandrei S.)

Tagged:
Posted in: HR, Personal views