Paradigma omoară NU-ul

Posted on September 20, 2009

0


…sau capcana unui relativism exagerat!

Ma gândesc de ceva timp la postmodernism, la curentele ideologice specifice diverselor epoci. Cele mai consacrate curente culturale (cultura implică tot ce se manifestă într-o societate: oameni, valori, creaţii,opinii, ideologii, etc) au avut ceva-ul lor. Chiar si eclectismul a avut specificitatea lui, sa nu mai vorbim de romantism, clasicism, baroc. Modernismul a fost iarăşi uşor de identificat prin discrepanţa faţă de antecesor. Postmodernismul şi perioada neo-postmodernistă, cea mai apropiată de actualitate, se definesc prin paradigmatism. Folosesc termenul de paradigmă cu sensul de cale de urmat, perspectivă de a privi realitatea, poziţie adoptată faţă de un obiect al atenţiei la un moment dat.

Astfel, pentru realitatea în care ne materializăm existenţa, văd o aglomeratie de paradigme ce justifică sau par a justifica cea mai mare parte a acţiunilor şi comportamentelor noastre, fapt ce îngreunează adoptarea unei poziţii clare, identificarea doar cu un anumit curent. Ori, imixtiunile dintre felurile de a fi, gândi, acţiona şi posibilitatea de a negocia personal aplicarea fiecărei paradigme dau constanţa zilelor noastre. La o privire sumară, pare un truism ceea ce scriu în postul de faţă însă cazurile particulare pe care media şi experienţele de zi cu zi ni le ofera îmi îndreptăţesc aserţiunile. Suntem împotriva gay-lor, dar nu 100%…,,lasă-i şi pe ei să adopte copii, numai să le ofere tot ce le trebuie”. Accentul cade dinspre moral spre practic, raţional, corect (=legal). Dan Puric spune că nu tot ce e corect este şi onest. Nu vorbesc de aspectele macro, statale ale deciziilor cu privire la planul social ci la acea coardă sensibilă, personală la nivelul careia negociem ce ne convine să acceptam şi ce nu.

Paradigma omoară NU-ul! Paleta de opţiuni ce trebuiesc ,,prelucrate” şi din care ne compunem traiectul în viaţa ne obligă la moderaţie, la acceptare, tolerare. Nu sunt împotriva acestora, însă ele mă pun în imposibilitatea de a atrage atenţia unui tip în metrou care are căşti în ureche şi volumul la maxim şi mă poluează cu manele lui… Astept cu înfrigurare să citesc codul bunelor maniere din 2015,  sau paradigma nu afecteaza politeţea şi bunul gust ?

Mai jos dau două citate care îmi plac şi care au legătură cu geneza acestui post :

“Modernitatea valorică  înseamnă raţionalizarea acţiunilor umane” (unknown artist)

“Singurul lucru în care e consecvent e inconsecvenţa lui” Mihai Ariton

Tagged:
Posted in: Personal views