Critica la Leviathan’s Industry

Posted on August 27, 2009

0


Karl Popper, in Mizeria Istoricismului spune ca o ipoteza este valida atunci cand ea poate fi infirmata. In spiritul acestui rationament, vreau sa aduc cateva critici la ceea ce am definit ca fiind “Leviathan’s Industry”.

In primul rand, ideea de comunitate trebuie revizuita: o multime de ID-uri, Conturi, Usere, Profiluri, nu dau automat o comunitate. Legatura dintre toate acestea se face in timp, ghidata de interese, preocupari, asteptari, mai mult sau mai putin comune.

In al doilea rand, accesul la ceea ce se pretinde a fi comunitatea/universul social media se face usor, dar se dezvolta greoi. Chiar daca mai toate instrumentele web 2.0 permit importul de contacte, trebuie sa cresti prin forte proprii; primele zeci de postari nu ti le citeste nimeni. Apoi, spune mult urmatorul aspect: cei cu experienta urmaresc putini oameni, cei noi invers. E normal sa fie asa, e logic, insa e greu sa intri intr-un grup deja format daca nu cunosti macar cateva persoane chiar daca te potrivesti cu profilul grupului respectiv. Este vorba despre o rigiditate naturala a acceptarii , naturala prin faptul ca se regaseste in societate, la orice nivel.

Social media e un sistem de sisteme. O teorie spune ca sistemele mici tind sa urmeze traiectoria de dezvoltare a sistemelor mari, dominante. Astfel, social media cunoaste o trecere dinspre social spre economic, dinspre personal spre profesional: publicitate pe bloguri, recrutare pe linkedin, twitter corporate, marketing pe facebook, etc.


Posted in: Personal views