Sociologia cafelei: in cafenea sau pe net?!

Posted on August 19, 2009

0


Cafeneaua e un topos.  Sociologic vorbind e un spatiu socioped, un spatiu care prin decorul, cadrele, mobilele sale favorizeaza comunicarea. Nu inteleg prin asta lipsa granitelor in calea comunicarii- daca esti in cafenea nu inseamna ca te cunosti cu toata lumea! Insa cafenelele si cei care le frecventeaza stiu ca ele sunt o ramasita a aerului interbelic, rebranduit de tineri cu spirit. Nu reduc totusi lumea cafenelelor la aspectul acesta; este cea mai dezirabila si deci subiectiva acceptiune.

Redau mai jos un fragment de articol de pe deutsche welle online:

,,La cafenea, ca la Facebook!

E limpede că diversificarea ofertei din cafenele este un sfat bun dar generaţiile anterioare de patroni nu trebuiau să concureze cu reţele sociale de pe Internet, cum ar fi Twitter sau Facebook. Acestea dau impresia oamenilor că pot socializa din confortul propriului fotoliu, care nu poate fi concurat de nici un scaun de cafenea. Balzac spunea odată că parlamentul poporului este cafeneaua. Este însă posibil ca în curând, acest parlament să se mute pe Internet. Şi e păcat… aroma multiplicată a cafelelor nu poate fi reprodusă acolo.”

Autori: G.Oger / V.Mixich

Redactor: Petre Iancu

Cititi articolul intreg pe:  http://www.dw-world.de  (http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4580092,00.html?maca=rum-rss-rom-all-1493-rdf)

Posted in: Blitz