Cinism de HR-ist in devenire

Posted on August 15, 2009

1


…ajuta-te pe tine insuti! sau ce faci atunci cand ceea ce inveti la scoala nu e suficient…

UNIVERSITATEA   BUCURESTI

Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala

Domeniul-Sociologie

Specializarea MRU

Disciplina:  Introducere in MRU

Durata: 1 semestru

-Ce facultate ai terminat?

-Sociologia…

-Si pe ce esti specializat?

-MRU (Managementul Resurselor Umane)

-Super tare!

[Scuze! Mii de scuze! Am terminat doar un semestru de MRU…ca in rest, facultatea m-a pregatit, tot cate un semestru si pentru alte discipline, tot atat de importante].

Tu ca student iti dai seama ca nu e suficient doar un semestru. Daca nu iti dai seama, nu-i nimic: n-ai avut seminte, nu pierzi fructe… Dar sa zicem ca iti dai seama. Ce faci? De unde sa stii tu sa faci o recrutare? Sau, mai rezonabil, de unde sa stii tu ce e aia recrutare? eJobs-ul iti umple capul cu top ten tricks and tips pentru un interviu reusit….daca viitorii tai recruti vor citi newsletter-ul eJobs si vor fi actori desavarsiti la interviu, ce te faci? Sau poate recrutezi pentru teatrul Masca…

Practica e solutia! Internship, Mentroship, Voluntariat… Dar daca nici astea nu merg? Toatea astea costa compania gazda si nimeni nu prea e dispus sa piarda timp si bani cu tine pana o sa incepi sa inveti cum se face treaba si apoi sa scoata si ei profit de pe urma ta. Dintre toate, voluntariatul e cel mai la indemana. Accepta sa fii voluntar chiar daca pe adeverinta nu o sa scrie HR-ist. Macar vei fi in ipostaza de a pune intrebari managerului de HR din organizatie, poate te va lua si la o recrutare. Poate.

Mai sunt si alte solutii…ideal ar fi sa fie cumulate cat mai multe dintre ele. Eu, in cinismul meu de HR-ist in devenire va dau un sfat din propria experienta: auzisem de 1000 de ori cuvantul recrutare cu tot ce tine de el: etape, strategii, metode, hiring the best and the brightest… dar tot vax era in capul meu. Mi-am facut cont pe cele mai mari site-uri de recrutare din Romania si am inceput sa aplic la 100 de job-uri pe zi. Nu conta ca erau de postas, sampling, vanzari, paznic, lucrator comercial, operator sondaje de opinie, customer care, chelner, etc. Rezultatul a fost cel scontat. Telefoane peste telefoane, programari pentru interviuri, mailuri, harti printate, etc. Am participat la zeci de interviuri unde teoretic eram candidat, dar practic furam meserie. Cinic, nu? Deja dupa cateva experiente relevante aveam o parere clara despre cum ar trebui sa se faca recrutarea. In unele cazuri, daca tot nu aveam nimic de pierdut, fortam nota si amanam intalnirea desi promisesem ca voi veni (sunam din timp). Voiam sa vad cum se instrumenteaza telefonic o astfel de situatie, voiam sa vad daca la sfarsit apare celebra replica: o sa va sunam noi! sau oamenii aia chiar au nevoie de mine si imi mai dau o sansa…Asa am invatat multe lucruri care, corelate cu studiile, voluntariatul, comunitatile tematice de pe internet, informatii de pe bloguri de HR, mi-au format o imagine de ansamblu asupra acestui domeniu extraordinar, o imagine pe care o pot instrumenta spre a fi productiv.

Dincolo de asta, am observat un lucru revolutionar:  NU trebuie sa te duci in costum la un interviu obisnuit (analizeaza bine postul pe care vrei sa il ocupi si daca ai interactiune cu clientii, deplasari, sedinte importante, atunci ia atitudinea corespunzatoare si imbraca un costum la interviu -te monteaza mai bine in ipostaza de viitor angajat)! E ceva…si e meritul millenials! Costumul e important, dar nu mai are statuie!

Testati asta, dar cu discernamant! Poate chiar va gasiti un job bun. Si sa nu va ganditi ca ii incurcati prea tare pe cei care va intervieveaza: in planul lor, puteati fi un CV aruncat la cos, un refuz, un numar nealocat, unul care promite dar nu se mai duce la interviu, un incompetent, un candidat pretios sau pe un loc obscur in lista de rezerve… Ei, Managerii de HR se gandesc la toate! Tu de ce nu te-ai gandi la toate? Ajuta-te pe tine insuti!

*** Acest articol nu ignora importanta altor materii studiate (comportament organizational, comunicare in organizatii, management, negociere si managementul conflictului) in dezvoltarea intelegerii MRU, insa acestea nu pot suplini baza teoretica a MRU ***

Posted in: HR, Personal views